MÉDIA

NOV.
22

Körkapcsoláson jártunk

Jegyezte: admin | 2011.11.22.

37.jpg
Idén november 9-én került megrendezésre a PMSZ és PMI, Budapest Magyar Tagozatának éves Körkapcsolása, mely elnevezés egy kijelölt téma több szempontú, a vitát, kérdéseket és közös gondolkodást sem nélkülöző feldolgozását, körüljárását hivatott jelölni. Az esemény az Amerikából elindult nemzetközi PM nap keretein belül szerveződik, mely hagyományosan november első csütörtökjére esik. Ennek célja Magyarországon és a nemzetközi színtéren is egy és azonos: a projektmenedzsment szakma és hivatás ismertté tétele, értékének növelése. Az egyre népszerűbb napot 2005 óta valamennyi PM szervezet itthon is hivatalos keretek között ünnepli.

A rendezvényen a PMSZ és PMI támogatójaként a HuCap Tanácsadó Kft. képviseletében mi is jelen voltunk, kiállítóként is megjelentünk. A 16. Körkapcsolás idei, meglehetősen érdekes, ugyanakkor nem túl könnyed témát feldolgozó előadássorozatot szolgáltatásainkon kívül színes és ízletes süteményekkel igyekeztünk tovább színesíteni, könnyen emészthetőbbé tenni, nem is sikertelenül!


A következőkben munkatársunk, Rusz Ágnes cikkét olvashatják a körkapcsolásról, melyet a PMSZ és PMI megbízásából készített:

„A szakma képviselői és a laikusok számára is sok érdekességgel szolgáló idei három körös előadássorozat a Web 2.0 és a közösségi média jelenlétét, szerepét vizsgálta, a jövőbeli következmények, hatások és változások mértékét, milyenségét latolgatta. Az egyéni felhasználók, a vállalatok és a projektmenedzsment köréhez kapcsolódva is hasznos információval szolgáló topik az előadók magánéleti, vállalati tapasztalataival, oktatói és pszichológusi megközelítésekkel is operált.

Mint kiderült, nem alaptalan, ellenkezőleg, nagyon is aktuális az erről való gondolkodás, hiszen mi magyarok a számadatok tükrében igen erőteljesen médiafüggőnek számítunk. Mivel ezek a technikai újdonságok immár az élet minden területén jelen vannak, körülvesznek bennünket, attól függetlenül, hogy bennszülöttek, avagy bevándorlók (Kapitány Attila - HP Magyarország Kft. - előadásában használt terminusok) vagyunk-e ebben az új világba, nem csodálkozhatunk azon, hogy komoly változásokat indukálnak.

Az informatika, digitalizált anyagok, platformok, sőt a digitális világba áthelyezett élettér jelentős határokat feszeget. A Bőgel György (CEU Business School) által multimédiás folyamatnak nevezett jelenség során a tanulás is egyre inkább egy hálózatos rendszerként, nem pedig frontális tanár-diák kontextusban képzelhető el. Az eddigi szerepkörök, eszközök és ezek minden attribútuma átalakulóban van, és ez természetesen ugyanannyiban vonatkoztatható magánéletünkre és munkákra, szakmánkra is.

A rendezvény felszólalói, de a záró kerekasztal beszélgetés kérdései és kommentjei is leginkább a Social media vállalaton belüli működőképessége, alkalmazási lehetőségei, kételyei körül futották érdemes és legérdekesebb köreiket. Vécsey Zsadány (IQ Consulting Kft.) előadása kapcsán megismerkedhettünk a „serious game”, a felnőtt képzéshez sorolható, információt, tudást, tehát nem feltétlenül szórakozást szolgáltató játék fogalmával, melybe a PM mint szakma is besorolható.

A közösségi média és Web 2.0-es eszközök alapvetően az egymás közötti interakciók új tárházát alkotják. Ismert tény továbbá, hogy a kommunikáció a projektmenedzsment eszköztárának legfontosabb eleme. Minden, ami újdonság, izgalommal, felfrissüléssel kecsegtet, ugyanakkor kérdésekkel és döntéshelyzetekkel is fenyeget. Ugyanez a helyzet a tárgyalt esetben is. Mindezek a lehetőségek rendkívüli előnyt kovácsolnak többek között a kreativitás, tudásmegosztás, informáltság, innováció terén, ugyanakkor nem nélkülözhetőek a korábbi, jó működőképességet biztosító sztenderdek sem. Céltudatosság, tervezés, a célok kijelölése, a racionalitás, valamint minden eddigiektől számottevőbben, az információ szűrésének művelete, az elmélyülés, melyek elengedhetetlenek a Web 2.0-es alkalmazások bevezetésének mérlegelésekor, az átalakítás és használat folyamatában. A kerekasztal beszélgetés egyik legfőbb megállapításaként hangzott el, hogy ezek léte és hatása kettős, a technika éppen ezért sem előzhet meg és egészen biztosan nem helyettesíthet bizonyos összetevőket, elsősorban az emberi tényezőt, amely a legfőbb forrása a sikeres projektnek (is).

A szervezők, már csak az aktualitás miatt is, igyekeztek a rendezvényt a közösségi médián keresztül is elérhetővé tenni. A Körkapcsolás előadásairól a Facebookon is olvashattak az esemény követői, emellett a délelőtti On-line eszközök alkalmazása a projektmenedzsmentben című előadás két előadója, dr. Birloni Ferenc (Point Cook, Melbourne, Ausztrália) és Nedeczky László (Vialto Consulting, Skopje, Macedónia) is online kapcsolódott a körhöz. A konferencia jelenlétét a közösségi médiában, a saját Facebook profilunkon közzétett képes beszámolónkkal mi is tovább erősítettük.”

További információk és érdekességek: www.pmsz.hu
tovább
CÍMKÉK: kiállításKörkapcsolásProjektmenedzsment